لاستیک بوتیل

لاستیک بوتیل


شناخت لاستیک بوتیل از ساختار تا کاربرد آن

لاستیک بوتیل یک الاستومر مصنوعی می باشد که از ترکیب ایزوبوتیلن و ایزوپرن به وجود می آید. این لاستیک بوتیلی اولین لاستیکی بود که به سنتز رسید. لاستیک بوتیلی صاحب ویژگیهای جذب شوک بالا و نفوذ پذیری اندک رطوبت و گاز می باشد و در خیلی از زمینه های تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه از لاستیک بوتیلی استفاده های بسیاری می گردد و در صنایع مختلف ماده با اهمیتی می باشد. به همین دلیل در این مقاله از شرکت چسب عایق آذرآبادگان به بررسی و شناخت لاستیک بوتیلی می پردازیم. با ما همراه باشید.

واکنش های لاستیک بوتیل

لاستیک بوتیل یا به عبارتی دیگر پلی ایزوبوتیلن یک وینیل الاستومر می باشد که از دید ساختار خیلی شبیه پلی اتیلن و پلی پروپیلن می باشد. با این فرق که هر یک اتم کربن با دو گروه متیل جایگزین می گردد تا یک گروه. این عمل به کمک فرآیندی به اسم پلیمریزاسیون وینیل کاتیونی از مونومر ایزوبوتیلن به انجام می رسد. غالبا ۱ یا ۲ درصد ایزوپرن به ایزوبوتیلن اضافه می گردد. واکنش خیلی با سرعت اتفاق می افتد. از این جهت معمولاً در دمای خیلی کم نیز سنتز می گردد.

اضافه نمودن ایزوپرن، پیوند های دو گانه ای ایجاد می سازد که به ماده ها امکان می دهد تا همچون لاستیک طبیعی با ولکانیزاسیون به هم وصل گردند. این مورد قدم مهمی در ساختن ماده های اولیه در زمان جنگ جهانی دوم بود که به عنوان جایگزینی جهت لاستیک طبیعی در ساخت لاستیک‌ ها و آج‌ های مخزن بود. پلی ایزوبوتیلن نخستین بار در سال ۱۹۳۱ به سنتز رسید و در سال ۱۹۳۷ به لاستیک بوتیل بدل گشت.

عایق های بوتیلی آلومینیم دار
عایق های بوتیلی آلومینیم دار: جهت مشاهده این محصول کلیک کنید.

به بیانی ساده، ولکانیزاسیون پروسه است که همه مولکول‌ های لاستیک را به یکدیگر متصل می‌ سارد تا یک مولکول بزرگ را به وجود آورند. این مولکول با گرم شدن ذوب نمی‌ شود و به علاوه با سرد شدن نیز شکننده نمی‌ شود. ولکانیزه ساختن به وسیله فردی به نام چارلز گودیر در سال ۱۸۳۹ اختراع گشت. این یک فرآیند ترموست می باشد. از این رو ولکانیزاسیون بعد از به وجود آمدن محصول انجام می گیرد.

خصوصیت های لاستیک بوتیل

لـاستیک بوتیل تنها الاستومر شناخته شده ای می باشد که در گاز ها امکان گذر از آن را ندارند. این ماده انعطاف پذیر بوده و با ویژگی های میرایی دمای اتاق سازگار می باشد. این ماده زیست سازگار بوده، در برابر خیلی از ماده های شیمیایی اسیدی و قلیایی، ازن، گرما و هوا مقاوم می باشد و خاصیت پیری خوبی نیز دارد. در برابر حمله سیالات هیدرولیکی استر فسفات و کتون ها مقاومت می کند. ولی در حضور مایع های معدنی یا نفتی، هیدروکربن ها یا شعله به خوبی عمل نمی کند. همچنین لاستیک بوتیل دارای خاصیت های عایق الکتریکی مناسبی است. این نوع لاستیک در دما های میان ۵۰- تا ۲۵۰ درجه فارنهایت قابل استفاده می باشد. ولی ویژگی های میرایی آن در دما های بالا تر کم تر می شود. در دما های کم تر لاستیک بوتیل انعطاف پذیر باقی می ماند.

نقاط قوت و ضعف مکانیکی لاستیک بوتیل

  1. مجموعه فشرده سازی: منصفانه
  2. امتیاز بازگشت: ضعیف
  3. مقاومت در برابر ترک خوردگی فلکس: خوب تا عالی
  4. میزان مقاومت در برابر سایش: خوب تا عالی
  5. در برابر پارگی: مقاومت خوب
  6. دوام آن در برابر ضربه: خوب
  7. حد مقاومت در برابر شعله: ضعیف
  8. مقاوم بودن در برابر آب و هوا: عالی
  9. در برابر نور خورشید: مقاومت عالی
  10. مقاومت ازن: عالی
  11. مقاومت در برابر اکسیداسیون: عالی
  12. در برابر آب: بسیار خوب مقاوم است.
  13. دوام در برابر بخار: عالی
  14. نفوذپذیری گاز: خوب

کاربرد های مختلف لاستیک بوتیل

لاستیک بوتیل از جهت دارا بودن نفوذ پذیری اندک در مقابل گاز و بخار، ماده با اهمیتی در ساخت لاستیک‌ های بدون تیوب، لوله‌ های داخلی، کیسه های توپی ورزشی و … است. این ماده به عنوان یک متریال وصله برای سقف های غشایی و به عنوان درزگیر برای پنجره های عایق به کار می رود.

درزگیر های پایه بوتلی
درزگیر پایه بوتلی: جهت دیدن این محصول کلیک کنید.

به عنوان یک لرزش گیر، این لاستیک برای پایه های ضربه ای و پایه های بدنه خودرو و کامیون به کار می رود. لبه‌ های مخروطی بلندگو اکنون بیشتر از لـاستیک بوتیل تولید می شود. در صورتی که در گذشته بیشتر از فوم ساخته می‌ شدند. در پوش های ظروف آزمایشگاهی و تجهیزات پزشکی از این ماده ساخته می شوند. همچنین از جهت داشتن نفوذ پذیری کم در ساخت ماسک های گاز نیز از این لاستیک استفاده می کنند.

لاستیک بوتیل به شکل ورق و نوار و به عنوان چسب یا درزگیر در لوله ها مورد استفاده قرار می گیرد. ماده ها را می توان با فرآیند های انتقال، تزریق و یا قالب گیری فشرده، قالب گیری و اکسترود نمود. سپس از آن در جهت ساخت واشر، شیلنگ، O-ring و موارد دیگر استفاده کرد.

اگر بخواهیم لاستیک بوتیل را با لـاستیک طبیعی مقایسه کنیم، لـاستیک بوتیل به جهت نیازمندی به پردازش پیچیده تر، قیمت گران تری نیز دارد. به علاوه در چرخ موتورسیکلت ها، لاستیک طبیعی مقاومت بهتری در برابر سوراخ شدن و استحکام دارد. ولی لوله های لـاستیکی بوتیل می توانند میان هوا گیری، طولانی تر حرکت کنند. پلی ایزوپرن به علاوه ممکن است با استفاده از پروسه پلیمریزاسیون Ziegler-Natta سنتز گردند.

لاستیک بوتیلی خوردنی!

از لاستیک بوتیل در جهت ساخت آدامس استفاده می کنند. به استثناء چند محصول خاص و طبیعی، لاستیک بوتیل جایگزین صمغ درخت چیکل شده است.

سخن پایانی

لاستیک بوتیل در گروه ماده های پر مصرف در دنیای حال می باشد. شرکت چسب عایق آذرآبادگان از تولید کننده های مواد بوتیلی بوده که 2 نمونه از محصولات را دیدید. در صورتی که بخواهید تمامی محصولات ما را مشاهده کنید به قسمت محصولات مراجعه نمائید. کارشناسان ما می توانند بر اساس نیاز شما، شما عزیزان را راهنمائی کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *