عایق صداگیر خودرو
عایق صداگیر خودرو یکی از موضوعات اساسی می باشد که در طی سال ها گذشته مورد توجه خیلی از رانندگان خودرو و همچنین طرفداران اتومبیل واقع گشته است. آکوستیک اتومبیل می تواند به علت های مختلفی صورت پذیرد. به عنوان نمونه می توان به پیشگیری از وارد شدن صدا از سمت موتور به درون کابین سر نشین، بهتر شدن کیفیت صدای باند های سیستم صوتی، پیشگیری از جابه جایی صدا از کف ماشین و…. اشاره نمود. متریال ها گوناگونی در بازار آکوستیک خودرو موجود می باشد که هر کدام کارایی ویژه ای دارد و به هدف خاصی در صدا گیری و آکوستیک خودرو به کار گرفته می شوند.
ورق دمپینگ
ورق دمپینگ یکی از محصول هایی می باشد که در چند سال گذشته مورد توجه واقع شده استو به عنوان عایق صداگیر خودرو استفاده می شود. این محصول در انواع دمپینگ بلاک گلد، دمپینگ بلاک سیلور (با برند STP ) در بازار ایران موجود می باشد. دمپینگ علاوه بر نقشی که به عنوان عایق صوتی خودرو دارد، تاثیر مثبتی نیز در بهتر شدن کارایی سیستم صوتی خودرو می گذارد. همچنین از لرزش فلز درب در طول پخش موسیقی در ولوم های بالا پیشگیری می سازد. از این جهت، دلیل دمپینگ ها برای آکوستیک درب ها و فضا هایی که باند های سیستم صوتی نصب می شوند قابل استفاده می باشند.
به علاوه می توان از آن ها به منظور عایق صداگیر خودرو در کف خودرو و بخش های پشت داشبورد و جلوگیری از انتقال صدای موتور به داخل خودرو نیز استفاده کرد. البته پیشنهاد می گردد به منظور حداکثر کردن صدا گیری،می توان دمپینگ را در ترکیب با دیگر عایق های صوتی همچون نمد ریسایکل و الاستومری به کار گرفت. همانگونه که گفتیم، دمپینگ های در دسترس توسط شرکت چسب و عایق آذر آبادگان در دو مدل بلاک سیلور (Black Silver) و (Black Gold) هستند. لازم است دقت کنیم که در صورتی که هر دو مدل این دمپینگ ها از کارایی مناسبی برخوردار هستند.
اما تفاوت بارز این دو مدل عایق صداگیر خودرو این است که دمپینگ بلاک سیلور دارای ضخامت ۱.۸ میلیمتر بوده و دمپینگ بلاک گلد ضخامتی ۲.۳ میلیمتری دارد. از این رو معمولا در عایق کاری های صوتی حرفه ای اغلب دمپینگ بلاک گلد به کار گرفته می شود و در عایق سازی های معمولی تر بیشتر از دمپینگ بلاک سیلور استفاده می گردد.
نمد ریسایکل ( نمد خودرویی)
نمد ریسایکل یکی از مورد استفاده ترین انواع عایق صداگیر خودرو می باشد. این نمد به خاطر نوع متریال خود که از الیاف نخی است و به دلیل وزن مخصوص خود میتواند نقش موثری در کاهش فرکانس ها صوتی داشته باشد. خیلی از خودروسازها به صورت فابریک از این عایق صوتی در کف و گاهی در درب ها و حتی در سقف استفاده می نمایند. قدرت این عایق معمولا زمانی توسعه می یابد که در ترکیب با یک عایق سلول بسته ( مثل فوم الاستومری ) استفاده شود. البته بایستی دقت داشت این عایق نسوز نیست و نباید در بخش نزدیک به موتور و قسمت های داغ شونده و یا نزدیک سیم های برق خودرو استفاده شود.
فوم الاستومری
فوم الاستومری یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین فومهای حاضر در بازار می باشد. این فوم با توجه به تکنولوژی که در آن استفاده شده است. می تواند هم به عنوان یک عایق صداگیر خودرو و نیز به حالت یک عایق حرارتی برای ماشین عمل نماید. از نظر دسته بندی، فوم الاستومری یک عایق سلول بسته می باشد. در آخر اکثرا نقش پیشگیری از انتقال صدا را فوم الاستومری ایفا می سازد که در درب ها، در سقف، در پشت داشبورد مورد کاربرد قرار می گیرد. علاوه بر کارایی عالی، بارز ترین ویژگی این عایق، کند سوز بودن آن می باشد. البته لازم است دقت کرد که انواع دیگر این عایق کارایی لازم را نخواهند داشت و نیاز است توجه نمود که از برند و به علاوه از ضخامت مناسب این محصول استفاده کرد.
فوم شانه تخم مرغی الاستومری
فوم الاستومری شانه تخم مرغی یکی دیگر از نموع های فوم های الاستومری است که در مرحله های عایق سازی خودرو به عنوان عایق صداگیر خودرو به کار می رود. این فوم به دلیل ساختار تخم مرغی شکل و سطح روی خود می تواند موجب کم شدن فرکانس های صوتی گردد. و از جهتی، ساختار سلول بسته این فوم باعث جلو گیری از انتقال صدا می گردد. از این فوم بیشتر در زیر کاپوت ماشین و در درب ها بکار می برند.
فوم شانه تخم مرغی ابری
این روز ها، فوم های شانه تخم مرغی ابری به خوبی جایگاه خود را در صنعت آکوستیکبه دست آورده اند. در بسیاری از استودیو ها و هر محیطی که نیاز به صداگیری و آکوستیک می باشد، بیشتر از این فومها استفاده می شود. در صنعت آکوستیک خودرو هم این امر مستثنی نمی باشد و خیلی از اشخاص که می خواهند خودرو خود را عایق کاری نمایند. به خرید فوم شانه تخم و یا دیگر مدل های مشابه این فوم اقدام می کنند.
ولی توصیه می کنیم دقت نمائید این فوم بیشتر از آن که نقش عایق صوتی را انجام دهد، برای خودرو بیشتر ماهیت آکوستیکی دارد و بیشتر از مدل های نازک آن در درب ها ماشین استفاده می سازند تا بهبود صدای سیستم صوتی و جلوگیری از پیچش صدای سیستم صوتی در درون درب خودرو انجام شود. در آخر بهبود کیفیت صدای سیستم صوتی خودرو موجب می شود. به علاوه بایستی توجه کنید که این فوم نسوز نمی باشد و نباید کنار موتور و بخش های برقی اتومبیل مورد استفاده قرار گیرد.
فوم پلی اتیلن
فوم پلی اتیلن یک عایق سلول بسته و ارزان قیمت می باشد که شاید قیمت بسیار خوب آن موجب گردد. بسیاری در جهت صدا گیری خودرو به خرید این متریال اقدام نمایند. البته توصیه می کنیم دقت کنید که درست است فوم پلی اتیلن قیمت بسیار مناسبی دارد. اما کارایی آن به ویژه در قطر های کم ( زیر ۲۰ میل ) نسبت به عایق ها مشابه شامل فوم الاستومری برای عایق صوتی خودرو بسیار بسیار پایین تر است. بیشتر از این عایق در سقف و گاهی درب خودرو استفاده می شود.
و به نظر می رسد استفاده از آن بیش از عایق صوتی، کارایی بیشتری بعنوان عایق حرارتی داشته باشد. به همین علت در صورت استفاده از فوم پلی اتیلن به منظور افزایش کارایی آن به عنوان عایق صوتی توصیه می گردد. حتما یک لایه نمد ریسایکل نیز در ترکیب با آن استفاده شود. همچنین بایستی دقت داشت که فوم پلی اتیلن نسوز نیست و در بخش ها نزدیک به موتور و اگزوز و… به هیچ عنوان نباید به کار برود.
فوم ریباند
یکی از انواع فوم هایی که بعنوان صداگیر کاربرد دارد ابر ریباند است. این فوم از ریسایکل مجدد خرده های ابر تولید می گردد و اغلب دارای دانسیته بالایی است. همین امر سبب می شود ابر ریباند بعنوان عایق صوتی در موارد گوناگون مورد استفاده قرار گیرد. که یکی از این موارد صداگیر ماشین است. ابر ریباند نسوز نیست در نهایت در محفظه موتور خودرو قابل استفاده نمی باشد. همچنین قطر بالای ریباند ( ۲ سانت ) سبب می شود برای صداگیر پشت داشبرد بیشتر خودروها مناسب نباشد. اما این عایق بیشتر برای صداگیر درب خودرو ها قابل استفاده می باشد.
عایق سازی صوتی خودرو و اهداف آن
عایق صوتی و آکوستیک خودرو یکی از مواردی است که امروزه مورد توجه بسیاری از خودروسازان جهان می باشد. طراحان خودرو در طراحی های خود آکوستیک خودرو را از جمله معیارهای اصلی در طراحی خودرو قلمداد می نمایند. به همین دلیل در بسیاری از کمپانی های خودروسازی به نام دنیا ، آزمایشگاه های پیشرفته ویژه تست آکوستیک خودرو وجوددارد و بررسی دقیق ویژگی های آکوستیکی خودروها و عایق صدای ماشین و بهبود این شرایط یکی از اهداف اصلی خودروسازان می باشد.
به طور کلی آکوستیک و عایق صوتی خودرو می تواند به دلایل مختف انجام گیرد، از جمله :
- حذف صدا های مزاحم از بیرون به داخل خودرو
- حذف صدای قطعه های مکانیکی خودرو به داخل کابین
- افزایش کیفیت صدای سیستم صوتی
عایق سازی و آکوستیک خودرو چگونه انجام می شود؟
معمولا در علم آکوستیک دو عامل اثر گذار بر روی فرکانس ها صوتی وجود دارد. اولین عامل شکل هندسی فضا می باشد که معمولا این عامل با استفاده از محاسبات پیچیده فیزیکی و ریاضیاتی انجام می گیرید و از حوصله بحث ما خارج است.
دومین عامل نوع متریال استفاده شده می باشد. معمولا مواد آکوستیک و عایق های صوتی از لحاظ سلول بندی به دو دسته تقسیم می شوند:
- سلول باز
- سلول بسته
عایق های سلول باز
فو م ها و عایق های سلول باز همانطور که از نامشان مشخص است دارای ساختار سلولی باز هستند و فرکانس ها صوتی به داخل آن نفوذ می کنند و موجب می شوند انرژی مکانیکی صوتبه انرژی گرمایی تبدیل شود. در نتیجه می توان گفت این عایق ها نقش کاهش دهنده ریورب و فرکانس های بالا را به عهده دارند و معمولا با توجه به نقش جاذب خود در بهبود کیفیت صدا نقش دارند. همچنین عایق های سلول باز در ترکیب با عایق های صوتی سلول بسته می توانند کارایی این عایق ها را به عنوان یک عایق صوتی فزایش دهند. از جمله این عایق ها می توان به فوم های پلی یورتان سلول باز اشاره نمود. که برای خودرو به دو صورت صاف ( ساده) و تخم مرغی عرضه می شوند.
فوم های شانه تخم مرغی ( ابر پلی یورتان)
این فوم ها که نوعی فوم آکوستیک سلول باز است . می توانند نقش موثری در حذف بازگشت صدا و افزایش کیفیت فضای آکوستیکی خودرو داشته باشند. از این فوم ها ( به ویژه با قطرهای کم نظیر 1.9 و 2.5 سانتی متر) معمولا در فضاهایی نظیر در ها و صندوق عقب می توان استفاده نمود و موجب حداکثر کیفیت سیستم صوتی گشت. از سوی دیگر بهره گیری از فوم های سلول بسته ( نظیر پلی اتیلن و الاستومتری ) در ترکیب با فوم تخم مرغی می تواند یک عایق صوتی مناسب را در درهای خودرو ایجاد کند.
یکی از انواع دیگر عایق ها سلول باز خودرو نمد ریسایکل می باشد که این محصول به نام نمد خودرویی نیز مشهور است. نمد خودرویی از بازیافت الیاف تولید می شود و این الیاف بافت خاصی به نمد می دهند و موجب می شوند که فرکانس ها صوتی کاهش یابد. این عایق صوتی نیز در صورت بهره گیری در ترکیب با عایق ها سلول بسته حداکثر کارایی را خواهد داشت.
عایق های سلول بسته
فوم ها و عایق های سلول بسته معمولا نقش جلوگیری کننده از انتقال صدا را به عهده دارند. از جمله این عایق ها می توان به عایق الاستومری اشاره کرد. در حقیقت این عایق ها از عبور صدا جلوگیری می نمایند و همانطور که در بالا نیز اشاره شد عایق های سلول بسته در صورتی که در ترکیب بایک عایق سلول باز استفاده شوند کارایی بیشتری خواهند داشت.
ایمنی در عایق سازی صوتی خودرو
نکته قابل توجه ای که در مورد استفاده از این فوم ها در خودرو وجود دارد ، توجه به ایمنی می باشد. نباید از فوم هایی که نسوز نیستند (نظیر ابر پلی یورتان و پلی اتیلن) در فضاهای نزدیک به موتور ، سیم های برق ، اگزوز و…. استفاده نمود. همچنین عایق ها صوتی و فوم ها نباید به قطعات مکانیکی نزدیک باشند و نباید در کار قطعات مکانیکی اختلال ایجاد کنند.
بدون دیدگاه